gestalttherapie

Hoe werkt gestalttherapie?


 


De manier waarop we met onze omgeving in relatie gaan  en onze omgeving met ons is bepalend voor hoe we ons voelen bij andere mensen, en voor hoe we verder groeien en ons ontwikkelen als mens tussen andere mensen. Daarom wordt de Gestalttherapie ook de therapie van het contact genoemd.


Als we in contact met onze omgeving weinig ruimte, aandacht, erkenning en bevestiging krijgen, of ons onrechtvaardig behandeld, gebruikt of misbruikt weten, is er veel kans dat we het moeilijk krijgen met onszelf.  Het kan dan ook moeilijk(er) worden om ons in (zelf)vertrouwen en openheid tot anderen te richten. We beginnen ons anders te voelen, denken dat de anderen ons als anders zien… we durven niet meer onszelf zijn, we nemen een houding aan, of trekken ons terug…

Volgens de Gestaltbenadering krijgen mensen problemen als het contact met de omgeving verstoord is en ze er samen met die omgeving niet in slagen om dit te herstellen. Je komt vast te zitten.


Wanneer je kiest voor Gestaltterapie zal je merken dat  de therapeut niet alleen bij de feitelijke problemen stil staat, maar ook de nadruk zal leggen op hoe jij die problemen ervaart, en welke betekenis dit heeft in relatie met je omgeving. De aandacht is niet enkel gericht op wat je denkt, maar ook op wat je zintuigen waarnemen en wat je lichamelijk ervaart. Door te vertrekken van uit dit totale aanvoelen vind je vaak een passender antwoord op je levensvragen. Door je te concentreren op het lichamelijke en zintuiglijke, leer je opnieuw contact te maken met je eigen beleving, en wat je wel en niet nodig hebt in contact met anderen.

Gestalttherapie is een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend is, maar dat ook humoristisch en heel bevrijdend kan zijn.


Klik hier voor meer info over de Gestaltvisie: we zijn allemaal deel van een groter geheel.